برگزاری ۱۷ رویداد در همایش علمی فناوری و کارآفرینی دانشکده علوم و فنون نوین - دانشکدگان علوم و فناوری های میان رشته ای tourism
برگزاری ۱۷ رویداد در همایش علمی فناوری و کارآفرینی دانشکده علوم و فنون نوین | آمار سالانه فارغالتحصیلان هر مقطع تحصیلی | اگر فقط ۱۰ درصد دانشجویان کارآفرین شوند ...
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، دکتر سید محمد مقیمی، رئیس دانشگاه تهران در دومین همایش علمی و فناوری دانشکده علوم و فنون نوین، با بیان اینکه رویکرد میانرشتهای دانشکده علوم و فنون نوین باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد و با قوت بیشتر ادامه پیدا کند، گفت: وقتی صحبت از دانشکده میانرشتهای میکنیم، نمیتوانیم این مأموریت ویژه را با ساز و کارهای متداولی که در دانشگاه وجود دارد دنبال کنیم، بلکه با مأموریت نوین دانشکده علوم و فنون نوین نیازمند طراحی جدید هستیم و با ساختارهای سنتی نمیتوانیم این ماموریت جدید را محقق کنیم.
رئیس دانشگاه تهران افزود: در ستاد دانشگاه باید انعطاف را برای طراحی ساختارهای جدید قائل شویم و اصرار به استفاده از ساختارهای سنتی از قبل تعیینشده نکنیم؛ بلکه اجازه دهیم انعطاف در تهیه ساختار به وجود آید. یک ساختار برای همیشه طراحی نشده است و با توجه به ماموریت جدید باید دچار تحول شود.
دکتر مقیمی خاطرنشان کرد: باید ماموریتها را به گونهای و به صورت ساختار یکپارچه و به هم پیوسته تنظیم کنیم تا بتوانند ماموریت اصلی را محقق کند، و در کنار آن بسترها و زیرساختها را فراهم کنیم.
رئیس دانشگاه تهران با تاکید بر تجمیع ظرفیتها برای حل مسئله، گفت: نوع نگاه ما در طراحی رشتهها باید اینطور باشد که علاوه بر اینکه همچنان باید تخصصی شدن رشتهها را دنبال کنیم و در مرز دانش حرکت کنیم، حتماً لازم است نگاه تجمیعی برای حل مسئلهای که نیازمند مهارتهای چندگانه و تخصصی مختلف است داشته باشیم و بر این اساس، رشتههای جدید را ایجاد کرده و به طور مستمر متناسب با نیاز بازار بروز رسانی کنیم.
دکتر مقیمی افزود: مسائل در کشور ما فقط از جنس فنی نیست بلکه جنبههای روانی، اجتماعی، فنی، فلسفی الهیاتی، اقتصادی و مدیریتی در کسب و کارها باید مورد توجه قرار گیرند. نمود چنین نگاه جامعی را باید در دانشکده علوم و فنون نوین ببینیم.
وی دانشکده علوم و فنون نوین را دارای ظرفیت بالا برای گسترش روابط با خارج از دانشگاه دانست و خاطرنشان کرد: به دلیل محدودیتهای مالی دولت و دانشگاه و بودجههای قطرهچکانی سالانه، باید راهکار تامین مالی مناسبی برای ساخت و سازها را جویا کنیم که یکی از راههای رسمی، تامین منابع از طریق خیرین نیکاندیش است.
دکتر مقیمی در پایان درباره لوازم تقویت ارتباط با صنعت، اظهار داشت: باید دفاتر ارتباط با صنعت طوری باشد که هر شرکت اثرگذاری باید در دانشگاه دفتر داشته باشد و قطعا دانشگاه هم باید در صنعت دفتر داشته باشد تا بتوانیم این ارتباط را حفظ هم بکنیم. البته صرف شکلگیری ساختار برای تقویت ارتباط با صنعت مهم نیست بلکه باید محتوا را نیز توسعه دهیم.
در این همایش که با حضور مقامات کشوری، کارآفرینان، نمایندگان صنایع، خیرین و دانشجویان برگزار شد، دکتر علی حسین رضایان، رئیس دانشکده و دبیر همایش درباره ماموریت و عملکرد دانشکده علوم و فنون نوین از زمان تاسیس تا کنون گزارشی ارائه کرد.
وی با اشاره به اینکه دانشکده علوم و فنون نوین دانشگاه تهران در سال ۱۳۸۹ به صورت رسمی پذیرش دانشجو را آغاز کرد، گفت: شعار این همایش، "دانشکده میانرشتهای، فناوری محور و کارآفرین" جزو اهداف اصلی دانشکده بوده و جذب نخبگان، پژوهشگران میانرشتهای و ارائه دستاوردهای فناورانه با صنعت، پرورش باور کارآفرینی بین اعضای هیات علمی و دانشجویان را در راستای تحقق این هدف عنوان کرد.
دکتر رضایان با تأکید بر نقش دانشگاهیان در پاسخگویی به نیازهای جامعه و تاثیرپذیری اجتماعی، افزود: دانشکده علوم و فنون نوین سعی کرده است که این نقش را به خوبی ایفا کند.
رئیس دانشکده علوم و فنون نوین، توسعه ایران را در گروی ایفای نقش تمامی دانشآموختگان، فرهیختگان و نخبگان اقتصادی، اجتماعی، هنری و فرهنگی کشور دانست و ابراز امیدواری کرد: اعضای هیأت علمی که در جایگاه مهمی قرار دارند و سخنان و عملکرد آنان در دانشجویان تاثیرگذار است، به سمت ایجاد انگیزه و امیدآفرینی حرکت کنند.
دکتر میر دریکوند، دبیر علمی همایش، نیز گزارشی از اهداف برگزاری این همایش ارائه کرد و گفت: ابتدا تصمیم به برگزاری همایش در خرداد ۱۴۰۰ گرفته شد و بر اساس بازخوردها از نخستین همایش مقرر شد در اولین سال تحصیلی پس از کرونا که حضور دانشجویان پررنگتر است این همایش را برگزار کنیم تا نودانشجویان و دانشجویانی که در طول کرونا در دانشگاه حضور نداشتند نیز بتوانند در این همایش شرکت کنند و با دانشکده بهتر آشنا شوند، لذا زمان برگزاری توسط کمیته، مهر ماه تعیین شد.
وی با بیان اینکه ۱۷ رویداد همایش بر اساس پنج هدف تعیین شد، هدفهای همایش را تبادل تجربیات علمی فناوری و نوآوری به منظور فرصتسازی برای گسترش همکاریهای میان رشتهای؛ معرفی موفقیتهای علمی، فناوری و کارآفرینی اعضای هیأت علمی، دانشآموختگان و دانشجویان دانشکده و خدمات دانشکده به جامعه صنعت و اقتصاد کشور؛ دانشافزایی و ترویج مهارتهای کارآفرینی و توسعه کسبوکارهای دانشبنیان؛ شناخت نودانشجویان از ظرفیتها و تواناییهای علمی، فناوری همکاران هیات علمی و دانشجویان دانشکده و امیدآفرینی و تقویت انگیزه و نشاط علمی اجتماعی در بین دانشجویان و همکاران دانشکده عنوان کرد.
دبیر علمی همایش با تاکید بر جنبه جنبشآفرین و هیجانمحور همایش، افزود: رویتپذیری و دیدهشدن صرفا در فضا و جامعه علمی مطلوب نیست و باید در جامعه و کشور هم دیده شویم. جامعه علمی کمتر به این موضوع پرداخته و به همین دلیل این کارها و خدماتی که وزارت علوم و دانشگاهها و جامعه علمی داشتهاند در جامعه دیده نشده است و این مسئله لزوم برگزاری این همایش را بیشتر نشان میدهد.
وی با تاکید بر اینکه مخاطبان این همایش جامعه علمی، فناوری و کارآفرینی، دانشگاهیان، صنایع مرتبط و نهادهای علمی فناوری و مدیران جامعه علمی هستند، گفت: این رویداد و نمایشگاه علم و فناوری و کارآفرینی با حضور شرکتهای دانشبنیان توانست جنبه اشتغالآفرین برای دانشجویان داشته باشد.
دکتر محمدحسین بهشتی، معاون نوآوری و تجاریسازی فناوری، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری که از مهمانان همایش بود نیز با عنوان "توسعه زیستبوم فناوری، ضرورتی اجتنابناپذیر" در این همایش سخنرانی کرد.
وی گفت: موضوع توسعه زیستبوم نوآوری از ضرورتهای امروز کشور ما است و باید در مبحث نوآوری و اشتغال تلاشهای جدی انجام دهیم.
معاون نوآوری و تجاریسازی فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: با در نظر گرفتن وضعیت فارغالتحصیلان که ۳۱۷ هزار هر سال در دوره کارشناسی؛ ۱۲۳ هزار کارشناسی ارشد و ۱۲ هزار دکتری هستند که نیاز به کار و اشتغال دارند، باید تامل کرد.
وی با بیان اینکه اگر ۱۰ درصد دانشجویان کارآفرین شوند میتوانند بقیه دانشجویان را نیز به کار بگیرند، تاکید کرد: جوانان میتوانند خلق ایده و پیشنهاد داشته باشند و این بهترین راه حل است برای اینکه بتوانیم در حوزه کارآفرینی و علم و فناوری قدمهایی برداریم.
دکتر بهشتی افزود: امروز ما با پنج و ده سال پیش شرایط متفاوت و زیستبوم فعالی داریم و حلقههایی که برای کارآفرینی لازم است، فراهم شده است. دانشکدهها و دانشگاههای ما به سوی نسل سوم و چهارم در حرکت هستند و اکثر آنها مراکز نوآوری کارآفرینی پارک علم و فناوری و صندوقهای پژوهش و فناوری دارند. مجموعه همه اینها با حمایت نهادهای سیاستگذار مانند نهادهای علمی، وزارتخانهها و معاونت علمی میتوانند کمک شایانی به این موضوع داشته باشند.
وی در پایان اعلام کرد: رتبه ایران در شاخص نوآوری به ۵۳ رسیده و در آسیای مرکزی و شرقی ایران نیز رتبه دوم را دارد.
دکتر محمد خوانساری، معاون وزیر ارتباطات، دیگر سخنران این همایش گفت: با توجه به روند فعلی که در دهه اخیر طی شده، زندگی فعلی ما در حال غرق شدن در فضای مجازی است.
معاون وزیر ارتباطات، این وضعیت را راهی که غیرقابل بازگشت توصیف کرد و افزود: در شرایطی که از آن به عنوان تحولات دیجیتال نام برده میشود، جایگاه حاکمیتی دولت باید بازتعریف شود.
وی با بیان اینکه شاید دولتها به جای نقش مجری و خدمترسان نهایی باید به توانمندساز، ظرفیتساز حامی و پشتیبان تبدیل شود، تاکید کرد: ما نیاز به بازتعریف دولت به عنوان پلتفرم داریم.
وی با تاکید بر اینکه شرکتهای دانشبنیان برای ارائه خدمات نیاز به سکوهای توانمندساز دارند تا اطلاعات لازم را از سوی حاکمیت و دولت توسط بخش خصوص در اختیار مردم قرار دهند، افزود: در زمینههای مختلف از جمله استاندارد کالا، تغییر کاربری زمینهای کشاورزی، خرید و فروش خودرو اگر شرکت دانشبنیان بخواهد خدمات دهد باید این اطلاعات را در اختیار داشته باشد که نیازمند سکوی توانمندسازی است لذا هم باید با دولت در ارتباط باشند هم با مردم. اگر این کار به درستی انجام شود از بسیاری از مشکلات کلاهبرداری در فروش خودرو و سایر خدمات جلوگیری خواهد شد.
وی با بیان اینکه تعداد تراکنشهای درگاه خدمات علمی در سال ۱۴۰۰ برابر دو میلیارد و ۲۰۰ میلیون بود که در سال جاری تا کنون این عدد به ۴ میلیارد رسیده است، افزود: دولت باید برای ایجاد تحول در خدمات برنامهریزی کند تا به فناوریهای جدید دست یابد.
دکتر سید مهدی رضایت، رئیس کارگروه ستاد توسعه فناوری نانو، سخنران دیگر مراسم، با عنوان وضعیت فناوری نانو در ایران، فرصتها و چالشها، سخنان خود را ارائه کرد.
وی گفت: باید بپذیریم که کشور در حوزه نانوفناوری پیشرفت کرده و خود را نه تنها در سطح ملی و منطقهای که در سطح بینالمللی صاحب نام کرده است.
رئیس کارگروه ستاد توسعه فناوری نانو تاکید کرد: با وجود اینکه خاستگاه علم و فناوری، دانشگاه بوده است، اما وقتی خروجی خود را وارد کسب و کار میکند از یاد میرود. زیرساخت اصلی، دانشگاه است؛ به شرطی که زنجیرهای دانشی تا مرحله تولید ثروت طی شود.
وی تاکید کرد: در حوزه نانو فناوری به دنبال تولید ثروت و به دنبال این هستیم که اثر نانو فناوری را در زندگی مردم نشان دهیم.
رئیس کارگروه ستاد توسعه و فناوری نانو تاکید کرد: گزارشی از دانشگاه جورجیا درباره پیشرفت نانو در ایران ارائه شد که آن را در مقام پنجم معرفی میکند که حتی ما فکر میکنیم ایران رتبه بهتری از این مقام دارد.
مهندس بیوک علی مرادلو، مدیرعامل گروه بهمن خودرو، با عنوان "کارآفرینان، مرکز توسعه ملی و کاهش وابستگی به خارج از کشور" سخنانی ایراد کرد.
وی یکی از اصول کارآفرینی را کاهش وابستگی دانست و گفت: از سال ۵۷ تصمیم گرفتیم توسعهیافته شویم و شعار نه شرقی نه غربی جمهوری اسلامی را سر دادیم و خواستیم که به آن جامه عمل بپوشانیم.
وی افزود: برای دستیابی به این مهم باید به قدرتهای نظامی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و تکنولوژی دست پیدا کنیم. قدرت تکنولوژی و نوآوری بر عهده کارآفرینان است و هموارسازی مسیر بر عهده دولتهاست.
وی افزود: واقعیت این است که کار باید به دست مردم انجام شود و کارآفرینی به بخش خصوصی واگذار شود. مردمی کردن کارآفرینی بسیار اهمیت دارد و در دنیا به کارآفرینی به عنوان مانع نگاه نمیشود.
گفتنی است در این همایش ۱۷ رویداد در سه روز برگزار شد. جشن آغاز همایش با حضور مقامات کشور کارآفرینان نمایندگان صنایع خیره دو نمایشگاه علمی فناوری و کارآفرینی دانشکده (با ارائه دستاوردها و توانمندیهای شرکتهای زایشی، دانشبنیان دانشکده گروهها اعضای هیأت علمی دانشآموختگان و دانشجویان دانشکده و حضور نهادهای حمایتی واسط توسعه فناوری و نوآوری) ؛ نشستهای تخصصی کارآفرینی با حضور سخنرانان و کارشناسان و از میان کارآفرینان و مدیران نهادهای حامی توسعه فناوری و نوآوری، نشست تجربیات میانرشتهای میزگرد با موضوع بررسی چالشها و فرصتهای توسعه رشته های میان رشته ای در ایران و جهان؛ نشستهای همکاری دانشکده با صنعت؛ رقابت استارتاپ دمو با حضور نهادهای متقاضی طرحها و ایدهها و جوایز ارزنده نقدی؛ هم اندیشی نشستهای معرفی نهادهای واسط و سرمایهگذار در توسعه علمی و فناوری و کارآفرینی صندوق ها شتابدهنده ها و سایر نهادهای پشتیبانی توسعه علمی و فناوری نحوه گشایش و راهاندازی مرکز نوآوری و کارآفرینی دانشکده؛ سخنرانیهای علمی و فناوری در موضوعات گروههای تخصصی چهارگانه دانشکده توسط اعضای هیأت علمی دانشجویان و دانشآموختگان بر گزارش سالیانه رساله دانشجویان دکتری؛ مسابقه معرفی کوتاه سه دقیقهای ایدهها طرحها کسب و کارهای دانشجویان دانشآموختگان و اعضای هیأت علمی؛ جشنواره خیرین و حامیان دانشکده؛ جشن دانشجویان ورودی ۱۴۰۱ و تجلیل از دانشآموختگان برتر و موفق دانشکده، مسابقه و دالان هنر با علم و فناوری؛ روز دانشکده باز، نشست دانشکده آینده هماندیشی درباره مسیر آینده تعالی دانشکده با رویکرد به دانشگاه آرمانی جامعه محور و تمدنآفرین و تمرکز به برنامه و بودجه دانشکده در سال۱۴۰۲.